sandal logo

poli 12

Αδελφοποιημένες πόλεις Λάρισα και Αβιάνο της Ιταλίας

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

• Υπεγράφη στο Αβιάνο το πρωτόκολλο αδελφοποίησης από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη και τον δήμαρχο της ιταλικής πόλης

• Οι σχέσεις των δυο πόλεων χρονολογούνται από το 1979, όταν πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε έξω από την Λάρισα με θύματα μέλη χορευτικού συγκροτήματος από το Αβιάνο

 

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδελφοποίησης της Λάρισας με την ιταλική πόλη Αβιάνο κατά την επίσκεψη στην Ιταλία, αντιπροσωπείας του Δήμου Λαρισαίων, με επικεφαλής τον δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη και την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου.

Ως γνωστόν, οι δυο πόλεις συνδέονται με ένα τραγικό γεγονός που συνέβη στην περιοχή της Λάρισας, πριν σαράντα χρόνια. Ήταν 24 Μαΐου 1979 όταν το λεωφορείο που μεταφέρει χορευτές του ιταλικού συγκροτήματος «Federico Angelica» από την πόλη του Αβιάνο, εκτρέπεται από την πορεία του, και τουμπάρει στα χωράφια. Οκτώ άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν. Στη Λάρισα σήμανε συναγερμός, με τους νεκρούς και τους τραυματίες να διακομίζονται στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας. Η ανταπόκριση των φορέων και των κατοίκων της Λάρισας που έσπευσαν να δώσουν αίμα και να στηρίξουν τους Ιταλούς, φέρνει τις δυο πόλεις πολύ κοντά. Από την Ιταλία κατέφθασαν στη Λάρισα ο δήμαρχος της πόλης, ο καθολικός επίσκοπος αλλά και ομάδα γιατρών από την Ιταλία καθώς και συγγενείς των θυμάτων. Με πολεμικά αεροπλάνα έφυγαν από το αεροδρόμιο της Λάρισας οι σοροί των νεκρών και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στη στρατιωτική βάση του Αβιάνο, ενώ το 1983 στο σημείο του δυστυχήματος στήθηκε ένα μνημείο.

Το τραγικό αυτό δυστύχημα ήταν η αφορμή προκειμένου οι δυο πόλεις να διατηρήσουν όλα αυτά τα χρόνια σχέσεις φιλίας. Σήμερα αυτές οι σχέσεις «επισημοποιούνται» με την προβλεπόμενη διαδικασία αδελφοποίησης.

Το πρωτόκολλο της υπογραφής στο Αβιάνο, από τον δήμαρχο της πόλης Ιλλάριο ντε Μάρκο Τζόμπιτ, και τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, υπεγράφη τo βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην πλατεία του Αβιάνο, με τους δυο δημάρχους να διαβάζουν το κείμενο του πρωτοκόλλου σε ελληνικά και ιταλικά.

Η τελετή της αδελφοποίησης ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων που γίνονται αυτή την εποχή στο Αβιάνο με αφορμή τη διεξαγωγή του διεθνούς φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, στο οποίο μετέχει και χορευτικό συγκρότημα του Συνδέσμου Σαμαριναίων Λάρισας «Η Αγία Παρασκευή». Υπενθυμίζεται εξάλλου πως στο τραγικό δυστύχημα το 1979, ο γιατρός Νικόλαος Κοντογιάννης , πρόεδρος τότε του Συνδέσμου Σαμαριναίων συνέδραμε στην αιμοδοσία και την περίθαλψη των τραυματιών. Έκτοτε είναι ένα πρόσωπο που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από την κοινωνία του Αβιάνο όπως και η σύζυγός του που μετείχε στις εκδηλώσεις του 51ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών του Αβιάνο.

 Πριν την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Τάχος και ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Λαρισαίων Περ. Καμάρης, είχαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον δήμαρχο Αβιάνο Ιλλάριο ντε Μάρκο Τζόμπιτ.

Το βράδυ του Σαββάτου έγινε η δημόσια υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης, ενώ την επόμενη ημέρα έγινε η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ και ανταλλαγή δώρων.

 Το πρωί της Δευτέρας, έγινε στο Αβιάνο τελετή εγκαινίων και αποκάλυψη πινακίδας πάρκου αφιερωμένου στην πόλη της Λάρισας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, ο δήμαρχος του Αβιάνο και αντιπροσωπεία της Ιταλικής πόλης είχε επισκεφθεί την Λάρισα όπου είχε γίνει η αντίστοιχη διαδικασία υπογραφής του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης.

          190808 aviano1  190808 aviano

 

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1