Ιπποκράτης– Η αέναη επιστροφή - «…και η ψυχή κινείται» στον Μύλο του Παππά (Σάββατο 14/09/2019, ώρα 20:30)

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ιπποκράτης – Η Αέναη επιστροφή», η Σκηνή Χορού & Πολιτισμού παρουσιάζει, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στον προαύλιο χώρο του Μύλου του Παππά, την παράσταση νεοκλασικού μπαλέτου «…και η ψυχή κινείται», σε καλλιτεχνική διεύθυνση του διακεκριμένου χορογράφου Γκες Μίχοφ.

Ο Ιπποκράτης, 2.500 χρόνια μετά, επιστρέφει στη Λάρισα, μέσα από σημαντικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τον Δήμο Λαρισαίων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» και τελούν υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Φέτος, είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που παράγεται πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργο εμπνευσμένο από τη φιλοσοφία και τις αρχές του Πατέρα της Ιατρικής.

Η παράσταση χορού «…και η ψυχή κινείται» φιλοδοξεί να εξερευνήσει την αξιολόγηση της αντιστοίχισης στο ιπποκρατικό έργο των τεσσάρων χυμών της υλικής υπόστασης του ανθρώπινου σώματος με τα τέσσερα βασικά στοιχεία πυρ, αήρ, ύδωρ, γη, τα οποία σύμφωνα με τον προσωκρατικό φιλόσοφο Εμπεδοκλή αποτελούν τον κόσμο («Η ιπποκρατική θεωρία περί των χυμών» Κωνσταντίνος Καλαχάνης, Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών).

 Επίσης, η παράσταση, βασίζεται στην ιπποκρατική ιδέα για την Ψυχή, ως μέρος της θείας, αναλλοίωτης, κοσμικής ουσίας, ως ενέργεια απαραίτητη για τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, ως τη σύνδεση του θνητού ανθρώπινου με το αιώνιο συμπαντικό.

• Χορογραφία: Γκες Μίχοφ, Μαρίνα Ποπόβα
• Βοηθός χορογράφου: Κατερίνα Μπούτου
• Μουσική: Mikhail Glinka, Pietro Mascagni, Hans Zimmer, Max Richter, Max Reger, Thomas Bergesen, Nick Phoenix, Secession Studios & Greg Dombrowski, Abel Korzeniowski, Olafur Arnalds, Harry Gregson Williams/Paul Dinletir (Audiomachine)
• Κοστούμια: Sport line elite|
• Σολίστ
Εμίλ Ιορντάνοφ (πρώτος χορευτής της Εθνικής Όπερας της Σόφιας): Ιπποκράτης
Μαρίνα Ποπόβα (πρώτη χορεύτρια του Μπαλέτου Arabesque της Σόφιας): Ψυχή
Μαρίτα Νικολίτσα: Αέρας
Κατερίνα Μπούτου: Φωτιά
Μαρία Παπαχριστοπούλου: Νερό
Ελένη Μάρκου: Γη
• Συμμετέχουν: Νικόλας Σωτηρίου (μαθητής της Σχολής Χορού Άσπα Φούτση): νεαρός Ιπποκράτης
Χλόη Βαλδούμα, Πετρούλα Δρέντζα, Χρύσα Ευθυμίου, Ελίνα Παπαϊωάννου, Μαρία-Ειρήνη Ριζοπούλου, Μιχαέλα Χάμου, Μαρία Χριστώνη (μαθητές της τάξης του Φυτωρίου Junior της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου Λάρισας)
• Απαγγέλει ο Δημήτρης Τσουμάνης.

 Η παράσταση διανθίζεται με ποίηση του Κωστή Παλαμά και του Διονυσίου Σολωμού, του φιλοσόφου Εμπεδοκλή (μετάφραση Δ. Κούρτοβικ), αποσπάσματα από το ιπποκρατικό έργο, καθώς τον Όρκο του Ιπποκράτη.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 | 20:30
Μύλος του Παππά

Είσοδος ελεύθερη.
*Οι φωτογραφίες από τις πρόβες είναι του Γιάννη Χατζηαντωνίου

        190906 ippokratis      190906 ippokratis1