sandal logo

larissa
  • Home
  • Ενημέρωση
  • Εκδηλώσεις
  • Παρουσίαση του graphic novel «Γιαννούλης Χαλεπάς. Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα (Σάββατο 9/11/2019, ώρα: 07:00 μ.μ.)

Παρουσίαση του graphic novel «Γιαννούλης Χαλεπάς. Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα (Σάββατο 9/11/2019, ώρα: 07:00 μ.μ.)

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, θα παρουσιαστεί το graphic novel «Γιαννούλης Χαλεπάς. Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής». Στο πλαίσιο της παρουσίασης θα μιλήσουν οι δημιουργοί του βιβλίου Θανάσης Πέτρου και Δημήτρης Βανέλλης και θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από τους Γιάννη Μπόλη, ιστορικό της τέχνης, με τίτλο «Τραγικότητα και μύθος» και Παύλο Βασιλειάδη, ψυχίατρο, διδάκτωρ ΑΠΘ/εικαστικό με τίτλο «Η εικαστική μετουσίωση του ψυχικού τραύματος στην τέχνη».

Οι δημιουργοί του βιβλίου Θανάσης Πέτρου και Δημήτρης Βανέλλης σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Λένε ότι η ιδιοφυΐα βρίσκεται πολύ κοντά στην παράνοια. Πράγματι, αρκετοί μεγάλοι καλλιτέχνες κατέληξαν σε ιδρύματα με αμφίβολη θεραπευτική αξία. Στη ζωή του Γιαννούλη Χαλεπά όμως, του σημαντικότερου ίσως Νεοέλληνα γλύπτη, δεν υπάρχουν μόνο μια ελπιδοφόρα άνοιξη και μια κατάβαση στην κόλαση. Υπάρχει και μια αναπάντεχη ανάσταση, μια απρόσμενη επανεμφάνιση της ιδιοφυΐας, η οποία μάλιστα μας έδωσε έργα πολύ πιο προσωπικά από τα παλιά. Η βασανισμένη του ζωή, ακόμα και μετά την αναζωπύρωση της δημιουργικότητας, είναι που μας συγκίνησε τόσο πολύ, γι’ αυτό και προσπαθήσαμε να τη μεταφέρουμε σε εικόνες. Μερικοί πιστεύουν ότι ο Χαλεπάς είναι κάτι σαν άγιος. Ποιος ξέρει; Το σίγουρο είναι ότι η ιστορία του δεν μοιάζει με καμιά άλλη».

Η ξεχωριστή αυτή ‘βιογραφία’ μάς ταξιδεύει στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Η ιστορία του Χαλεπά είναι τραγική και συνάμα συγκινητική. Ως πρωτότοκος -από τα έξι παιδιά της οικογένειας- επιλέχθηκε να ακολουθήσει την οικογενειακή επιχείρηση. Χαρισματικός ως προς την αντίληψη του χώρου, του όγκου, του χρόνου, των πολλαπλών διαστάσεων γύρω του, με υψηλή ενσυναίσθηση, περνά στην απέναντι πλευρά μέσω της δημιουργίας. Ο Γιαννούλης Χαλεπάς μετά θάνατον τιμήθηκε πολύ, όμως ποτέ τόσο ώστε να καλυφθούν τα χρόνια της απομόνωσης, της απαγόρευσης, της σκιάς.
Πληροφορίες:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
Γ. Παπανδρέου 2, Νεάπολη Λάρισας
τηλ. 2410616266, 2410623615
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1